De geheime taal van katten

 

 

 

Wat probeert mijn kat me duidelijk te maken?

 

Die vraag stelt ieder baasje zich wel eens.

 

Je raakt er door gefascineerd, de communicatie tussen mens en kat.

Wat blijkt? Al die specifieke geluidjes die katten maken –en die alleen een kattenliefhebber van elkaar weet te onderscheiden – hebben een eigen betekenis. 

Eerst de vaakst gemaakte kattengeluiden. Wat betekenen ze nou?

 

Miauw

Wie denkt dat ‘miauw’ het enige geluid is dat een kat voortbrengt, luistert niet goed (of is een hondenmens). Maar het is wel het vaakst gemaakte kattengeluid,  ‘en ze miauwen voornamelijk als ze het tegen mensen hebben’.

 

Er zijn heel veel verschillende vormen van miauwen. Zo is er ‘wieuwen’, een ‘heel helder/hoog gemiauw waarin vaak klinkers als [i], [e] en [u] voorkomen’. (Let op: de klanken tussen haken zijn klanken uit het fonetisch alfabet – [i] klinkt als ‘ih’ en [u] klinkt als ‘oe’).  Het is een soort babytaal: kittens maken dit geluid als ze de moederpoes nodig hebben, soms gebruikt een volwassen kat het geluid nog steeds als-ie verdrietig is, of bang.

 

Een andere vorm van miauwen is jammeren: ‘een donkerder, dikwijls klaaglijk of verdrietig klinkend miauwen, vaak gedragen door de klinkers [o] en [u].’ Wat het betekent? Misschien is je kat bang of verdrietig, maar het kan ook zijn dat hij graag iets van je wil.

 

Hschsch

Ook wel: ‘ffffhhh’. Blazen of sissen doet je kat om te waarschuwen, of af te schrikken. Maar niet alleen agressieve en woedende katten blazen; ook bange of onzekere katten doen het. En het kan ook een reactie van schrik zijn.

 

 

Prrrh

Een kirrende kat wil je begroeten of om aandacht vragen. Eigenlijk imiteert hij of zij daarmee het geluid dat een moederpoes maakt om haar jongen te begroeten,  volwassen katten imiteren in de communicatie met hun baasje soms de relatie met hun moeder en gedragen zich alsof ze nog jonge katten zijn.

 

Hrrhrr

Spinnen doet je kat als ie tevreden is. Niet alleen als ie lekker bij jou op schoot zit, maar ook als ie alleen is. Het maakt hem rustig: ‘Misschien is spinnen een meditatief geluid dat katten kunnen inzetten als ze zich willen ontspannen of soortgenoten willen kalmeren.’ Wist je trouwens dat het een genezende werking voor mensen heeft? Ik verwijs naar onderzoek waaruit blijkt dat het gespin van een kat de bloeddruk kan verlagen en zelfs depressies kan verminderen. Wauw.

 

Kletsen met je kat

Hoe meer je tegen je kat praat, hoe meer hij terugpraat. Snap je niet wat hij wil zeggen, dan moet je  het geluid van de kat imiteren en kijken wat er gebeurt. ‘Misschien laat de kat nu nog duidelijker zien wat hij wil. Misschien kijkt hij naar de deur die naar de tuin leidt, loopt hij naar zijn lege voerbak of zit hij alleen maar stil op de vloer en kijkt hij je met grote ogen aan.’ Praten met je kat is vooral een kwestie van heel goed opletten: in welke situaties maakt hij welk geluid, en wat dóet hij daarbij?